Двама нови дарители участват в спасяването на паметника на Петрова нива

27 ное.

Банковата служителка Теодора Мануилова от София и бизнесменът Георги Базотев станаха благодетели

Още двама дарители се присъединяват към инициативата за спасяване на паметника на Петрова нива. За благотворителната кауза са събрани нови 630 лв., а общата сума на даренията е 11 260 лв. Банковата служителка Теодора Мануилова от София е откупила картината на Атанас Стоянов „Цвете”. Дамата е родом от Малко Търново и когато научила за благотворителната изложба, решила да подпомогне за реконструкцията за светинята. Картината „Лято” на Пенка Седларска е закупена от името на Фаркол АД и Георги Базотев.

Близо 20 картини, голям брой постери и няколко принта остават експонирани в залата на БХГ „Петко Задгорски” до 2 декември, след което ще бъдат изложени в галерията в Малко Търново и пуснати на търг онлайн.

Над 55 именити творци от цяла България предоставиха безвъзмездно свои картини за спасяването на паметника. Интересът към откриването на изложбата бе огромен, а броят на откупените произведения на изкуството – рекорден. Творбите са вдъхновени от Странджа по време на Международните живописни пленери в Малко Търново. Сред тях има живопис – маслени платна, акрил, акварел; различни видове графични техники, както и скулптура. Всички художници даряват целия приход от закупените творби за възстановяване на паметника на Петрова нива. Цените на предметите са от 200 до 1000 лв., а целта е всеки да се включи в благотворителната инициатива според възможностите си.

Общо 27 000 лв. не достигаха за ремонта на историческия паметник на Петрова нива, който е в окаяно състояние, цепи се на две и всеки момент може да рухне. Пукнатината е на път да го разполови, отворена е и огромна фуга. Монументът в историческата местност е построен през 1958 година с дарения от родолюбиви българи и до момента не са отделяни средства за поддръжката и реконструкцията му. На търга досега са събрани 11 260 лева, остават още 15 740, а всеки, който иска да купи картина и да помогне, все още може да го направи, тъй като експозицията ще остане в бургаската галерия до 2 декември.

Още на откриването на изложбата благодетели станаха почетният консул на Русия Тонко Фотев, строителният предприемач от София Пламен Пенев, бизнесменът Николай Филипов, изпълнителният директор на ВиК– Бургас Ганчо Тенев, бизнес дамата Диана Иванова, инвеститорът от вилното селище в село Маринка Светозар Арнаудов, Пламен Дишков, строителният предприемач Николай Николов, Мишо Жеков от Югоизточното държавно предприятие по горите, общинските съветници от ГЕРБ Карамфилка Апостолова и Димитър Людиев, Драгомир Попов от АБВ, известният бургаски адвокат Яни Николов, общинският съветник от Малко Търново Владимир Павлов, изобретателят на годината Величко Янков. Лидерът на СЕК и общински съветник в Бургас Георги Манев откупи пластика на Цветослав Христов – Цупи.

Кметът на Малко Търново Илиян Янчев, който е двигателят на инициативата за спасяването на паметника на Петрова нива, също стана и благодетел, като избра картината на Калина Николова „Пейзаж”. Редакцията на Флагман.Бг откупи картината на Георги Динев и Пламен Монев „Ден и нощ”.
След изложбата за каузата дариха още бившият областен управител на Бургас Павел Маринов, народният представител от БСП Петър Кънев и бизнесменът Ангел Ангелов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *