Рекорден брой картини продадени благотворително за спасяването на паметника на Петрова нива

16 ное.

За по-малко от 30 минути бяха събрани 9630 лв.

Благотворителната изложба за спасяване на паметника на Петрова нива доказа, че сред българския елит все още има патриоти, милеещи за родината и историята си. Търгът с над 60 произведения на изкуството, свързани със Странджа, постави рекорд в Бургас в Световния ден на добротата. За по-малко от 30 минути бяха откупени по-голямата част от картините, а залата на галерия „Петко Задгорски”  едва успя да побере желаещите да се включат в наддаването.

Политици, видни общественици и бизнесмени откликнаха на призива на Община Малко Търново и Флагман.Бг за спасяването на българската светиня. Още преди откриването на изложбата голяма част от картините, които бяха предоставени безвъзмездно от над  55 художници от цялата страна,  вече имаха собственици.

Кметът на Малко Търново Илиян Янчев е двигателят на инициативата за спасяването на паметника на Петрова нива

Благодетели станаха почетният консул на Русия Тонко Фотев, строителният предприемач от София Пламен Пенев, бизнесменът Николай Филипов, изпълнителният директор на ВиК– Бургас Ганчо Тенев, бизнес дамата Диана Иванова, инвеститорът от вилното селище в село Маринка Светозар Арнаудов, Пламен Дишков, строителният предприемач Николай Николов, Мишо Жеков от Югоизточното държавно предприятие по горите, общинските съветници от ГЕРБ Карамфилка Апостолова и Димитър Людиев, Драгомир Попов от АБВ, известният бургаски адвокат Яни Николов, общинският съветник от Малко Търново Владимир Павлов, изобретателят на годината Величко Янков. Лидерът на СЕК и общински съветник в Бургас Георги Манев откупи пластика на Цветослав Христов – Цупи.

Кметът на Малко Търново Илиян Янчев, който е двигателят на инициативата за спасяването на паметника на Петрова нива, също стана и благодетел, като избра картината на Калина Николова „Пейзаж”.  Редакцията на Флагман.Бг откупи картината на Георги Динев и Пламен Монев „Ден и нощ”.

Очаква се днес да бъдат откупени още картини, тъй като част от поканените нямаха възможност да присъстват снощи, но ще се включат в благородната кауза.

Управителят на „Медиатор 2010″ООД Веселин Василев и Катя Касабова откупиха за редакцията на Флагман.Бг  картината на Георги Динев и Пламен Монев „Ден и нощ”

„Картините се оказаха малко, благодарение на хората с големи сърца, които обичат Странджа. Целта е с тези пари паметникът да бъде възстановен и догодина за отбелязването на Илинденско-Преображенското въстание да се чувстваме много по-спокойни. В сряда съм при министъра на културата и мисля, че до другия месец трябва да успеем да съберем всички пари, които не достигат”, каза кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

Общо 27 000 лв. не достигаха за ремонта на историческия паметник на Петрова нива, който е в окаяно състояние, цепи се на две и всеки момент може да рухне. Пукнатината е на път да го разполови, отворена е и огромна фуга. Монументът в историческата местност е построен през 1958 година с дарения от родолюбиви българи и до момента не са отделяни средства за поддръжката и реконструкцията му. На търга снощи бяха събрани 9 630 лева, остават още 17 370, а всеки, който иска да купи картина и да помогне, все още може да го направи, тъй като експозицията ще остане в бургаската галерия в продължение на 20 дни.

Почетният консул на Русия Тонко Фотев е сред благодетелите за спасяването на родната светиня

„Паметникът е реликва, която трябва да остане за поколенията, за да не се срамуваме”, каза главният редактор на Флагман.Бг Катя Касабова, с чиято помощ бе организирана изложбата. Тя благодари на всички благодетели, които се включиха в каузата за спасяването на една национална светиня.

Организатори на изложбата са още  директорът на бургаската галерия Георги Динев, исторически музей „Проф. Александър Фол” и Дружество на художниците – Бургас.  Идеята за изложбата е на художника от Пловдив – Момчил Георгиев, който също участва със своя картина.

Художници:

Иван Стратиев, Васко Василев, Надя Станчева, Красимир Зинин, Юлиян Йорданов, Живко Иванов, Едуард Пенков, Пенка Седларска, Веселин Дамянов – Вес, Миню Бонев, Владимир Запрянов, Петър Тепсизов, Георги Динев, Живко Мутафчиев, Станислав Вардев, Пламен Монев, Димо Генов, Калина Николова, Атанас Стоянов,  Нели Гочева, Георги Златев, Валентина Лапчева, Йордан Ангелов,  Мария Алексиева, Христо Генев,  Анелия Николова,  Стойко Даскалов, Кольо Кехайов, Стефан Кулев, Тодор Захариев,  Момчил Георгиев, Добрин Вътев,  Пламен Монев – младши, Аршак Нерсисян, Петя Папазова, Андрей Куцаченко, Атанас Караманов,  Вяра Стефанова, Радослав Нейчев, Даниел Иванов, Нана Райчева, Динко Костадинов, Иван Кънчев, Петя Илиева

Пластики:

Цветослав Христов – Цупи, Огнян Петков

Постери и графики:

Стоян Стоянов, Дружество на художниците, Димитър Трайчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *