Н. Пр. Юрий Исаков: Всеки път, когато идвам в Бургас, намирам града по-красив

7 окт.

Проектът за руско училище е близък на сърцето ми и аз вярвам, че много скоро той ще бъде реализиран, каза руският посланик у нас

– Ваше Превъзходителство, в Бургас пребивават много руски граждани – като туристи, собственици на имоти, инвеститори. Срещат ли те, според Вас, необходимата подкрепа и съдействие от Почетното руско консулство в града ни?

– Много ми е приятно да констатирам, че нашето Почетно консулство тук в Бургас, което днес се оглавява от г-н Фотев, днес навърши 10 години. Това съвпадна с друго много приятно събитие – удостояването на г-н Фотев със специална награда от Министерството на външните работи на Руската федерация – орден за взаимодействие. Указът за това е подписан от министъра на външните работи на Русия – Сергей Лавров /ПОДРОБНОСТИ ВИЖ ТУК/. Това само по себе си говори достатъчно за това каква значимост има Руското консулство в Бургас и персонално почетният консул Тонко Фотев в решаването на всички тези проблеми и въпроси в двустранните отношения, разбира се конкретно за Бургаския регион.

Ролята на почетния консул е голяма. Тя не се свежда само до оформяне на консулски документи, свързани с проблемите, с които могат да се сблъскат руските граждани, които идват тук или като туристи, или са придобили свой недвижим имот.
Само през септември месец в Бургас и Бургаска област са пребивавали около 200 000 руски туристи. Десетки хиляди имат недвижими имоти тук. Само по себе си количеството на руските граждани, които минават оттук, превръща Бургас в зона на отговорност.
Разбира се, в полезрението на Почетното консулство влизат и икономическите връзки между Русия и Бургаския регион. Всеки икономически проект минава през много стадии. Той е като посадено дърво – стъпка по стъпка се развива, докато даде плодове. Ролята на Почетното консулство се състои в това на някакъв етап да предложи своите съображения по перспективните проекти в този регион. Това също е една от неговите функции. Основният му ангажимент не е да се занимава с инвестиционни въпроси, но то съдейства по най-различни начини.
През Почетното консулство минават физически лица, които се занимават професионално с инвестиции, с туризъм. Това също говори достатъчно красноречиво за неговата роля.

– Преди няколко дни в Бургас беше реализирана поредната руска инвестиция – откриване на нов завод за медицински консумативи. Как оценявате работата с местната власт? Помага ли тя тези инвестиции да стават все повече?

– Ние поддържаме традиционно добри делови отношения с кмета на Бургас Димитър Николов, който за толкова години на своя пост се показа като много добър стопанин. Ще започна с това, че всеки път, когато идвам в Бургас, виждам колко много се променя градът, появяват се нови красиви обекти, има ред, чистота, уют. Година след година Бургас става все по-хубав.

Ние сме зрели хора и много добре разбираме колко е важна ролята на градоначалника, колко много може да направи той или да не направи. В този смисъл на Бургас му провървя, защото вашият градоначалник е много енергичен човек и целеустремен. И това се отнася както за изпълнението на основните му задължения, така и за отношенията му с инвеститорите. Той се отнася много внимателно и грижливо изгражда своите отношения с реалните и потенциалните чуждестранни инвеститори. Ще започна с най-големия завод за преработка на нефт на Балканския полуостров – „ЛУКойл“, който в момента…

– Прави голяма инвестиция тук.

– Не голяма, а огромна инвестиция. Само установката, която сега се изгражда, предполага инвестиция от около половин милиард долара. Това са много пари, много нови работни места, нови високи технологии, нова репутация за България.

–  Всяка година Консулството в Бургас организира Дни на руската култура. В тази връзка – докъде стигна проектът за изграждане на руско училище в Бургас?

– Този проект не просто ми е добре известен, той е много близък до сърцето ми. Ние искаме тук в Бургас да започне да функционира първото руско училище в България, чиито дипломи за основно и средно образование да важат както в България, така и в Русия. Има много технически въпроси, които се налага да се отработят. Те касаят взаимодействие по линия на Министерство на образованието и на Русия, и на България. Трябва да се съгласува съвместна програма на обучение, защото образователни канони има и у нас, и у вас. Как да ги стиковаме? Ето един въпрос. Да се получат съответните лицензи – това е втори въпрос. Как да се организира самият учебен процес? Финансово как да се обезпечи това начинание? Едва ли на този етап можем да разчитаме българското или руското Министерство на образованието да го финансира. Този проект е много иновационен. Той е първи по рода си. Ние се сблъскваме с редица въпроси, които искат решение и аз съм убеден, че такова ще бъде намерено. Ние вървим към това с добри темпове и аз мисля, че руско училище в Бургас – това е проект, който ще бъде реализиран в близко бъдеще.

– Благодаря Ви, г-н посланик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *