Писмо до медиите от Тонко Фотев – Почетен консул на Руската федерация в Бургас

4 окт.

cross_1143398Отворено писмо до медиите от Тонко Фотев – Почетен консул на Руската федерация в Бургас
Тонко Фотев
Уважаеми дами и господа,

Реших да напиша официално отворено писмо до обществеността, защото от няколко месеца съм подложен на системен медиен терор и тормоз. Проблемът, с който се сблъсквам лично аз е изключително жесток за мен и моите близки, а също така и сериозен за обществото ни. Мисля, че съм длъжен да реагирам публично, така както публично бивам опозоряван.

От известно време  срещу мен периодично се хвърлят невероятни и напълно абсурдни клевети, които обаче щедро намират място и отглас в повечето български медии. Три пъти бях обвинен, на нарочно организирани срещи с медиите, в опити за блудствени действия срещу 4 различни лица от женски пол.

Първият път това се случи в хотел „Шератон“ от Анна Качарава, която заяви, че „Почетният консул в Бургас Тонко Фотев е правил опит да блудства“ с нея в тоалетна през 2007 г.

Вторият път – месец по късно, а именно на 19.03.2009 г. вече в БТА, пресконференция дадоха 2 напълно анонимни и непознати не само на мен момичета, които се представиха като проститутки и отправиха подобни обвинения. По думите им събитието е отново преди 2 години в неопределена дата и час. Разликата е, че опитът на насилствени сексуални действия от моя страна е бил завършил с извеждането им като проститутки в Германия от неизвестни лица.

Третият, последен засега, отново в БТА. Срещу мен наново бяха отправени обвинения от непозната жена, за опит за блудство пак в тоалетна. Лицето представило се с имената Любомира Кирилова, на 26г. от Русе, посочи като местопрестъпление несъществуващ отдавна ресторант. Разбира се времето на извършването не е преди дни, седмица, месец, а отново през… 2007 г.

По всичко изглежда, това е фаталната година в прекарания ми в общественополезна дейност почтен и скромен иначе живот. Тонко Фотев е представен като маниак – рецидивист, извършващ серия от неуспешни опити за блудство и сексуални контакти с жени и момичета, които храбро се бранят. Повечето атаки се случват в женската тоалетна, където жертвите биват дебнати от насилника. Ако това беше поне незначително вярно и аз действително бях подобна личност, това би било голяма драма за мен, като един наистина неосъществен и неуспешен сексуален маниак с извратени наклонности.

Всички тези случаи биха били смешни и комични, жалки, пошли и долнопробни опити за омаскаряване, ако не им бе обърнато толкова ревностно внимание от страна на средствата за масова информация.  Без да мисля да подценявам, или засягам българските журналисти, не мога да скрия недоумението си, как е възможно всеки път да се предоставя скъпата и висока трибуна на медиите за една несъмнено злепоставяща и дори унищожаваща ме кампания, зад която се съмнявам, че стоят криминални интереси.

Допустимо ли е да се приема „за чиста монета“ нещо твърдяно за когото и да било, което хвърля завинаги черно петно върху неговото име, но по никакъв начин няма дори нищожно основание да бъде считано за истина?

Нима Етичният кодекс на българските медии не обезсмисля да се публикува безрезервно недостоверна и съмнителна информация, без преди това тя да е проверена, като канал, мотив и източници. Особено, когато тя силно уронва престижа на определени лице, или субект.

Пораженията върху семейството и психиката ми са огромни и непредсказуеми, включително загубване на здраве и живот, не дай си боже!

Нима не трябва в подобни случаи да се прояви макар и елементарна критичност, за да се филтрира възможността от използването на медиите за оклеветяваща личностна кампания, зад която стоят нечисти помисли и интереси? Толкова фрапантни съвпадения има и в трите сюжета, че те просто се набиват на очи, дори на непредубедена публика.

Уважаеми сънародници,

Всеки един от нас може да стане обект и жертва на подобно гнусно престъпление. Всеки. Само си представете да бъдете замесени в аналогично безумие. Колко е лесно да бъдеш вулгарно оклеветен и опозорен по медиите, а след това иди издирвай, доказвай и съди анонимните извършители!

Аз смятам, че този прецедент е симптоматичен признак за ново и непознато явление в нашата действителност и като такъв е изключително опасен. Не виждам реални и ефективни начини да му се противопоставим, освен с помощта, критичността и отговорността на журналистите, в които аз дълбоко вярвам. Определям случващото се днес с мен, а утре с някой друг, като обществено опасно явление.

Независимо, че съм със статут на Почетен консул, не забелязвам, за съжаление, държавата, в лицето на своите институции да защитава моите права, като обикновен гражданин, да не говорим за пренебрегването на клаузите на Виенската конвенция за консулските отношения, по която Република България е страна.

Очевидно е, че след като няма адекватна реакция от държавата и правосъдните и правоохранителни органи, чувството за безнаказаност расте и провокира подобни порочни рецидиви, които утре могат да опожарят всяка човешка съдба. Защото хвърли ли се едно петно – трудно се измива, независимо от реалните факти, доказателства и истини.

Аз оставам с категоричното впечатление, че спрямо мен се използват подставени лица, с цел недопустимо манипулиране на общественото мнение, моето дискредитиране, разболяване, проваляне в личен, обществен и професионален аспект.

Тук проблемът не е нито криминален, нито юридически, а чисто морален и медиен, защото той възниква и се мултиплицира именно от безкритичното, бих казал безотговорно отношение, към една човешка драма. Тиражирането на подобни престъпни по своя характер клевети, обиди и позорящи обстоятелства, без критерий за достоверност е недопустимо. Искам да припомня, че законодателството именно затова е предвидило чл. 147 и 148 от Наказателния кодекс.

Моля да вникнете в думите ми и апелирам цялата общественост, медиите и журналистите да бъдат изключително критични и осторожни не само по отношение на моя, но и на други подобни в бъдеще случаи.!

Благодаря за отделеното внимание!

С Уважение: Тонко Фотев

Почетен Консул на Руската федерация в Република България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *