Тонко Фотев: Ръстът на руския миграционен поток към страната ни се увеличава

23 авг.

От около 2-3 години се забелязва силен миграционен поток от страна на руснаците, като той дори бележи значителен ръст. Това бе заявено от почетният консул на Русия – Тонко Фотев. Той допълни, че това настаняване е трайно, като дори много от тези семейства не само живеят в държавата ни, но и започват да развиват бизнес у нас. Именно поради тази причина идеята за създаване на руско училище в Бургас все още се обсъжда, като тя е дадена от Димитър Николов и Тонко Фотев. Според тях в този регион има много граждани от Русия, като е добре да се изгради и специално учебно заведение за тях. Тази идея бе представена и на Юрий Исаков, който е посланик на Русия.
Общината е поела инициативата да се изпрати писмо до министерството на образованието в страната, за да се обсъди на по-високо ниво тази възможност и нейното осъществяване. Този проект е важно да се реализира, за да се предостави една по-добра среда за руските граждани и техните семейства, добави Тонко Фотев. На даденият момент руско училище има само в посолството в столицата ни, като дипломата получена в това учебно заведение важи и в Русия. Така учениците се улесняват и не се налага да пътуват постоянно до страната си, за да вземат своите изпити. По този начин руските семейства, които живеят у нас са улеснени и откъм финансовата страна, добави Тонко Фотев. Именно поради тази причина е отлична инициатива да се изгради учебно заведение и в Бургас, като така миграционния поток може да се увеличи още, тоест защото държавата ни ще предоставя възможност за децата на русите семейства да получават качествено образование, което да важи и в страната им.
Почетният консул на Русия Тонко Фотев добави, че идеята трябва да се обсъди на по-високо ниво и е крайно време да се вземе решение за изграждане на руско училище в Бургас. Освен това, според думите му за момента няма ясна статистика на това, колко точно са руските граждани, които пребиват временно или постоянно в страната ни, поради факта че те не са длъжни да се отчитат, тоест да се регистрират.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *